Suositut tekstit

perjantai 14. joulukuuta 2012

Tässä muutama L-S Kalamiespiirin miesten mestarin vinkki.

Hieman pilkeistä, joilla voi saada kalaa.
Itse käytän mm. ruotsalaisia värikoukkupilkkejä, ainakin kalan ollessa hyvällä syönnillä, ai miksi? Ruotsalaisissa pilkeissä on pulkkamäkimainen liuku ja se toimii kun kala on aktiivinen ja syö hyvin, se toimii myös matalassa vedessä kun kalaa pitää "hakea" kauempaa avannon keskeltä mitattuna. Jos kala taas jurottaa pohjassa ja ei ole otillaan, toimii värinäuintinen joskus paremmin. Pilkin väri on myös tärkeä, jos ahven syö pikku muikkua tai norssia, on väri eri, norssinsyöjä kaipaa kulta-hopeaa.

Jotkut sanovat, että koukulla ei ole väliä. Kyllä sillä on väliä. Oikean kokoisella koukulla pilkkisi ui ja toisen kokoisella se ei ui. Mietin kerran, kun sain valtavasti ahvenia ihan pienellä koukulla, että miksi siihen väriin otti juuri nyt ja koukkukin oli tavallista pienempi? Koeuitto saavissa paljasti, että nyt olikin oikean kokoinen koukku, värillä ei ollut niin suurta vaikutusta. Uinnin pitää olla kohdillaan ja sitten tulee värikoukun väri. Jos väri on "melkein" hyvä, kala käy kiinni jos uinti on kohdillaan. Jos värikin on oikea, tulee huippusaalis, mikäli olet kalapaikalla.

1. pilkin uinti
2. koukun koko
3. koukun väri
ja kalapaikalla pitää tietysti olla.

Missä on kalapaikka? Kaikki poikkeavat pohjanmuodot. Syvyyskäyrät kartoissa, montut ja syvänteiden reunat, kivet, ruohikot jne. ovat kalapaikkoja. Järvissä kala usein pysyy samoilla alueilla koko talven, se joko syö tai ei. Poikkeuksen muodostavat suuret ahvenet, ajoahvenet, jotka liikkuvat pikkukalaparvien perässä. Merellä on myös alueita ja aikoja, jolloin katkat ovat ahvenen pääruokaa. Etsi alueita, joissa on katkaa, joskus niitä jopa nousee ylös kun kairaat reijän, silloin on koukun väri tärkeä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti